Risico’s van de Agile hype

Evan in training

Post-it’s plakken, stand-ups doen, backlogs maken en retrospectives houden. Dat is wat veel mensen beschrijven als ze ‘Agile werken’ beschrijven. Het risico is dat het daar ook bij blijft. Dan is het een ‘trucje’ dat zelfs heel goed kan werken, niets mis mee. Maar de echte winst zit in het omarmen van de mindset waar Agile voor staat. 

Agile heeft last van zijn eigen populariteit. Steeds meer mensen kennen de term Agile en steeds meer organisaties willen het. Als Agile Coach krijg ik vaak de vraag ‘hoe te beginnen’ of ‘wij willen ook Agile gaan werken, heb je tips?’. Laat ik er niet geheimzinnig over doen: ik denk dat de wereld een stukje mooier wordt als we Agile omarmen. Maar in het gemak waarmee het nu omarmd wordt, schuilt een risico. We zijn geneigd meteen over te gaan tot actie. Enerzijds past dat heel erg bij het gedachtegoed. Anderzijds leidt het af van scherp blijven op de echte doelen van de organisatie en wat Agile daarin kan betekenen.

Agile ontstond in de software development, maar gaat niet over software. 

17 succesvolle software ondernemers schreven het Agile Manifesto. Ze maakten hierin expliciet welke waarden en principes zij in hun bedrijven succesvol toepasten. De tekst van het Manifesto zegt ook helemaal niet zo veel over software development specifiek. Als je bij de vier waarden  twee keer het woord ‘software’ vervangt door ‘product’  is het overal toepasbaar.

In de praktijk wordt Agile in één adem genoemd met de werkmethode die wordt gebruikt. Veelbesproken is de combinatie Agile Scrum. Het risico is dat daarmee de mindset overgeslagen wordt en direct overgegaan wordt op de methode en de ‘implementatie’ van agile werken, Agile (of eigenlijk Scrum in dit geval) is een doel geworden.

Stel jezelf de vraag ‘wat vind ik belangrijk?’ 

Ik gebruik vaak het voorbeeld van een nieuw huis kopen. De vragen die een goede makelaar stelt gaan over zaken die je belangrijk vindt aan wonen. Wat verwacht je van de ruimtes? Wat betekent licht voor jou? Wat vind je belangrijk aan de buurt? Hij helpt je eigenlijk om je mening (basis voor mindset) over wonen te vormen. De keuzes van (methode) nieuwbouw, bestaand, jaren dertig of na oorlogs rollen er dan vaak vanzelf uit omdat ze passen bij je waarden en principes. Soms weet de makelaar je te verleiden tot buiten je comfortzone. En daarmee eigenlijk tot een verandering van je mindset.

Dit geldt voor de organisatie eigenlijk net zo. Waar wil je als organisatie voor staan? Welke uitdagingen kom je in de (nabije) toekomst tegen? Welke rol spelen werknemers daarin? Hoe gaan we om met klanten? Welk type mensen willen we aantrekken om mee te werken (etc.) Zomaar wat vragen. In de antwoorden vind je de overtuiging die je als persoon of organisatie hebt. Je mag jezelf best even stretchen richting een Agile mindset, doe dit vooral bewust.

Mindset: een set van overtuigingen die je kijk op zaken beïnvloedt

Ieder mens is geconditioneerd om effectief te kunnen reageren in bepaalde omstandigheden. Alle ervaring die je opdoet draagt bij aan het ontwikkelen van overtuigingen. Dit vormt de basis voor je mindset. Hetzelfde principe kun je loslaten op organisaties. Niet gek dus dat in het manifesto waarden vermeld staan die een overtuiging uitspreken.

Met een Agile mindset denk je vanuit een overtuiging zoals bijvoorbeeld:  ‘Mensen en hun onderlinge interacties’ boven ‘processen en hulpmiddelen’. Wat overigens niet zegt dat ‘processen en hulpmiddelen’ onbelangrijk zijn. Ze staan als het goed is wel altijd in dienst van het ander.

Dus besteed tijd aan de mindset voor je verder gaat

Scrum, Kanban, SAFE, LESS, Lean, DSDM, XP en alle andere methodieken die tegenwoordig onder de vlag van Agile opereren zijn geschikt of minder geschikt voor jouw organisatie om het tot een succes te maken. Voordat je daarover gaat nadenken is het van essentieel belang als organisatie om de waarden van de organisatie te toetsen. Voor welke waarden sta je en in hoeverre past een Agile mindset? In mijn volgende blogs ga ik zeker verder in op de Agile Mindset. Mocht je nu vragen hebben over die Agile Mindset en hoe die past binnen jouw organisatie? Dan is mijn tip om met een ervaren Agile Coach te gaan praten om je te laten uitdagen op de Agile Mindset voor jouw organisatie.

 

Deel dit bericht:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pocket

Recente posts

Meld je aan voor de nieuwbrief en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen! (Maximaal eens per 2 maanden een bericht.)